Novice20/08/2020Graditi zidano ali montažno skoraj nič-energijsko hišo

https://zelenagradnja.si/wp-content/uploads/2020/07/B66-1.jpg

Ko se odločamo za gradnjo hiše, lahko največ informacij najdemo na spletu, kjer so praviloma najbolje predstavljene montažne hiše, zelo malo pa je informacij o zidanih hišah. Zato nas hitro uspejo prepričati proizvajalci montažnih hiš s svojo »ugodno« ponudbo. Vendar, ko pridobimo njihovo pravo ponudbo in pogoje nakupa nas postavijo na realna tla, saj pogosto ponudba  na oglasih ne odraža realne cene končane hiše, ampak le del, oziroma določene faze gradnje. Končna cena vseh potrebnih del pri gradnji hiše je lahko višja tudi do 20% ali celo več.  Tu pa pride spet na površje vprašanje ali je mogoče zidana hiša le bolj primerna izbira za nas in cenovno ugodnejša in kdo nam bi lahko izvedel gradnjo po načelu »Ključ v roke«, saj ne želimo graditi sami kot so to počeli včasih.

Prednosti gradnje sodobne zidane hiše je kar nekaj pred montažno, vendar bi izpostavil le nekaj bistvenih: visoka kakovost bivanja in tradicija gradnje, energetska učinkovitost, daljša življenjska doba, ugodna cena in možnost plačila po napredovanju del oziroma glede na razpoložljivosti finančnih sredstev.

Gradnja hiše v današnjem času je postala vse bolj kompleksna in zahteva veliko znanja in izkušenj za uspešno izvedbo gradnje. Zato se vsak dan več investitorjev odloči, da zaupa gradnjo hiše »na ključ« enemu podjetju, ki obvladuje vse procese gradnje. V Sloveniji imamo kar nekaj podjetij, ki izvajajo celovito gradnjo skoraj nič-energijske hiše,  predvsem na področju montažnih hiš.  Manj znano pa je, da imamo tudi veliko manjših podjetjij, ki gradijo enako kakovostne zidane hiše iz sodobnih opečnih zidakov, ki omogočajo bistveno hitrejšo gradnjo kot je veljalo za klasično izvedbo. Pri časovni primerjavi med gradnjo montažne hiše in zidane hiše ni več bistvene razlike, saj je hiša v zidani izvedbi lahko končana že v 6-8 mesecih ( odvisno od velikosti) od začetka gradnje. Seveda ne smemo primerjati čas gradnje z dnem pričetka montaže montažne hiše, ampak moramo gledati čas od začetka izkopa pa do končanja, kar pa montažno gradnjo ne postavlja v bistveno časovno prednost. Sodobne zidane hiše se gradijo s PROFI opeko in s pripadajočimi sistemskimi elementi, ki za gradnjo ne potrebuje klasične malte, kar omogoča hitro napredovanje del in manj vlage v konstrukciji, zato je lahko hiša pod streho že v dveh mesecih. To pa je popolnoma primerljivo z montažno izvedbo, saj potrebujejo še čas za izdelavo hiše v delavnici, od dneva ko je  pripravljena temeljna plošča, zidano hišo pa v tem  času že pozidajo in pokrijemo. Ostala obrtniška dela pa časovno potekajo zelo podobno. Je pa potrebno posvetiti veliko več časa kvalitetnemu načrtovanju in pravočasnemu naročanju materialov, predvsem stavbnega pohištva in strojne opreme, saj so dobavni roki povprečno dva meseca, kar pa bi lahko bistveno podaljšalo čas gradnje. Zato je ključno, da so kvalitetno izdelani projekti za izvedbo (PZI) in da investitor, med samo gradnjo, ne spreminja bistvenih lastnosti stavbe. Za hitro gradnjo potrebujemo izurjeno ekipo, v kateri vsak mojster pozna svoje delo in obveznosti ter dobrega vodja, ki usklajuje vse procese gradnje od načrtovanja, nabave, pa vse do končne izvedbe in izročitve v uporabo.

 

Koncept sodobne opečne gradnje je zasnovan na brušeni Porotherm PROFI ali IZO Profi opeki, ki se  lepi s polivretanskim lepilom in uporabo sistemskih elementov zelene gradnje (preklade z integrirano omarico za senčila, podokenski elementi, venčni opaž, EPS vogalniki,..  ), ki zagotavljajo hitro in visokokakovostno gradnjo brez toplotnih mostov. Tako grajena hiša se uvršča v A+ energijski razred, kar bo standard vseh bodočih gradenj. Za take hiše se pridobi tudi nepovratna sredstva kot tudi ugodni kredit Ekosklada J.s..  Več informacij o gradnji skoraj nič-energijske hiše zidane iz opeke po standardih zelene gradnje lahko dobite na www.zelenagradnja.si.

Zelena gradnja, 2023 © Pravice pridržane. Oblikovanje: rajkom.si