Postopek gradnje hiše

Gradnja hiše je zahteven projekt in zahteva veliko pozornosti, da vsa dela stečejo tako kot je potrebno. Pred začetkom del je potrebno pripraviti vse PZI projekte, ki morajo biti med seboj usklajeni. Nato se opravi prijava gradbišča z oddajo ustrezne PZI dokumentacije, podatki o izvajalcu in nadzorniku na UE. Potrebno je tudi oddati vlogo za nepovratna sredstva na  Ekosklada J.s..

Investitor pripravi teren za gradnjo, pripravi priključek elektrike in vode, ter zagotovi nadzornika gradnje. Po uvedbi v delo je hiša izvedena na ključ v 9-12 mesecev, razen fasade, če ta pade v zimsko obdobje.

Spremljajte nas tudi na

Temeljenje na toplotni izolaciji

Enostavna, hitra in trajna izvedba so prednosti XPS toplotne izolacije vodilnega proizvajalca BASF, ki jo s pomočjo XPS robnega opaža temeljne plošče spremenimo v napreden sistem gradnje. Temeljna plošča je standard sodobne skoraj ničenergijske gradnje in je lahko izvedena že v enem dnevu.

Prednosti: brez toplotnih mostov, potresno varna izvedba, visoka tlačna trdnost, preizkušeno na staranje materiala

Možne so tudi izvedbe drugih načinov temeljenja, kadar to zahteva teren ali projekt.

Opeka in tradicija v graditeljstvu

Gradnja sodobne hiše zahteva le najboljše materiale, kar je je zagotovo termo opeka POROTHERM PROFI, ki jo uporabljamo pri gradnji. Le najboljši materiali nam omogočajo, da je hiša grajena hitro, potresno varno, brez toplotnih mostov in energetsko učinkovita.

Z uporabo termo opeke PROFI v kombinaciji  sistemskih elementov, ki so bili razviti v našem podjetju izključno za to opeko, vam bomo zgradili hišo brez toplotnih mostov, ki ne potrebuje dodatnega časa za sušenje.

Strešna konstrukcija je iz kvalitetnega rezane lesa iglavcev in krita z opečno kritino vodilnih proizvajalcev kot so TONDACH in Bramac.

POVEZAVA NA WIENERBERGER

Instalacije v sodobni gradnji

Uporaba instalacij v sodobni skoraj ničenergijski hiši je prav tako pomembna kot v klasični gradnji, vendar je potrebna bolj učinkovita in trajnostno naravnana, da že danes zadostimo standardom, ki bodo v veljali po leti 2020.

Med ključnimi so prezračevanje z vračanjem toplotne odpadnega zraka, ki nam zagotavlja najvišji nivo kvalitete zraka v bivalnih prostorih. Pomembna je tudi priprava tople sanitarne vode, saj v sodobni gradnji predstavlja skoraj enako porabo energije, kot jo potrebujemo za ogrevanje hiše.

Zato je večino naših hiš opremljenih s toplotno črpalko in ploskovnim ogrevanjem, za pripravo sanitarne vode pa se pogosto uporablja še dodatno solarne kolektorje.

Oprema je praviloma od vodilnih svetovnih proizvajalcev kot so Zehender, Daikin, Vailant in drugi, oziroma po želji investitorja.

Stavbno pohištvo

Uporaba kvalitetnega stavbnega pohištva je pogoj za trajnostno grajeno hišo, ne glede ali uporabljamo leseno ali PVC stavbno pohištvo. Vsako ima svoje prednosti in slabosti. Pri lesenem pohištvu nas navdušuje videz naravnega materiala, vendar pa zahteva več vzdrževanja in so dražja, pri PVC oknih pa je manj vzdrževanja, ugodnejša nabavna cena, nima pa enakega vizualnega učinka in ga je težje reciklirati.

Pri vgradnji posvečamo posebno pozornost pripravi okenske odprtine, saj je pred montažo oken in vrat potrebno ustrezno obdelati odprtine, položiti podpoličnike in elemente iz purenita pod balkonska vrata in panoramske stene, zaključiti hidroizolacijo na purenit, kjer je potrebna, da se lahko izvede montaža oken kot jih predpisujejo  RAL standardi.

Uporabljamo produkte Slovenskih in tujih dobaviteljev najvišje kakovosti, v skladu z zmožnostmi in željami investitorja.

Spremljajte nas tudi na

Ometi, tlaki in montažne konstrukcije

Po vgradnji instalacij in stavbnega pohištva pride na vrsto izdelava ometov in montaža konstrukcij stropa in sten. Ometi so ključni za zagotavljanje zrakotesnosti ovoja konstrukcije, zato posvečamo največjo pozornost, da so vsi detajli izvedeni pravilno. Uporabljamo materiale vodilnih proizvajalcev kot so Rofix in Baumit. Pri izvedbi montažnih konstrukcij, predvsem stropa proti ostrešju je najzahtevnejši del  zagotavljanja popolne zrakotesnost in ustrezne toplotne zaščite.

Po končanju vseh del povezanih z  grobim razvodom instalacij se izvede še tlak, praviloma z mikroarmiranim betonom.

Fasada

Fasada je ključne element za zagotavljanje zaščite objekta pred vremenom. Ne glede ali se odločite za mineralno izvedbo s kameno volno ali sintetično z EPS izolacijo, bo fasada služila svojem namenu. Obe izolacije izpolnjujejo najvišje standarde za fasade, vendar v hrupnih območjih priporočamo uporabo mineralne izolacije.  Pri izbiri moramo paziti na ustrezno toplotno učinkovitost, ustrezno izbiro okenskih polic, pravilno izvedbo vodotesnosti pri okenskih policah in stavbnem pohištvu, ustrezno izbiro zaključnih slojev, da celotna izvedena fasada omogoča dolgo življenjsko dobo. Uporabljamo  fasadne sisteme, ki izpolnjujejo standarde ETAG4  vodilnih proizvajalcev, kot so Rofix in Demit.

Spremljajte nas tudi na

Test zrakotesnosti in zaključek

Pogoj za pridobitev subvencije EKOSLADA j.s. za gradnjo pasivne hiše je uspešno opravljen test zrakotesnosti. Vsako hišo, ki jo zgradimo jo med fazo gradnje testiramo zrakotesnost ali ustreza vsem standardom za pasivne hiše, ki je postavljena pri  0,6 kratnik volumna izmenjave zraka/uro pri razliki tlakov 50 Pa. Naš najboljši rezultat, ki smo ga do sedaj dosegli je bil 0,08 kratnik volumna, kar pomeni, da s pravilnim načrtovanjem in vodenjem kontrole, brez težav dosežemo vse predpisane standarde tudi pri gradnji z opeko. Na tej stopnji gradnje že lahko vložimo dokazila za izplačilo subvencije, ki smo jo pridobili od Ekosklada.

Zaključna dela

V tej fazi gradnje se izvedejo še zaključna obrtniška dela kot so slikopleskarska dela, polaganje talnih in stenskih oblog, montaža vrat in stopnic z ograjo, ter namestiti vidni del instalacij in opreme.

Pri zaključnih delih je pomembna vloga tudi investitorja, saj mora izbrati ustrezne materiale, katere bomo nato vgradili. Izbor materiala za zaključna dela je v naši ponudbi posebej ovrednoten,tako da lahko opremo izberete po svoji želji tudi iz višjih  cenovnih razredov, vendar z doplačilom.

Spremljajte nas tudi na

Garancija

Kvaliteta gradnje hiše je naše vodilo. Zato izbiramo le visokokakovostne materiale in izvajalce, kar je zagotovilo, da v garancijskem obdobju ne bo potrebno popravljati. Če pa se to le zgodi, je splošna garancija z izvedena dela 3 leta od predaje objekta, razen za opremo, ki je podana s strani dobaviteljev, garancija  za solidnost konstrukcije, fasade in strehe je 10 let.

Zaključek in predaja objekta v uporabo

Ko je hiša končana je potrebno je še pripraviti vso tehnično dokumentacijo ter izdelati projekt PID in podpisati izjavo o zanesljivosti objekta, ki je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. Gradnja hiše v lastni režiji ni več mogoča, če investitor ne izpolnjuje pogoje za odgovornega vodja del.  Hiša brez Ko uporabnega dovoljenja ne dobi hišne številke in je ni dovoljeno vseliti.

Mnenja strank

Hiša je življenjska odločitev slehernega graditelja. Ker jo običajno gradimo enkrat, ni prostora za napake in uporabo nepreverjenih gradbenih materialov. Zgradite si hišo, ki vam bo pisana na kožo in bo vaš družinski proračun obremenjevala dnevno s ceno ene jutranje kave. To je vaša hiša prihodnosti, ki jo lahko enostavno zgradite že danes za ceno nizkoenergijske hiše. Bivajte v sožitju z naravo in je ne obremenjujte.

Sebastjan Bogata

Zelena gradnja, 2023 © Pravice pridržane. Oblikovanje: rajkom.si