E4 hiša - hiša s pogledom v prihodnost

Skoraj nič-energijska hiša po konceptu e4 »na ključ« – hiša v stiku z naravo za vrhunsko bivalno klimo.

Nove hiše morajo v današnjem času izpolnjevati številne pomembne kriterije. Kmalu bomo tem kriterijem dodali še enega, da bodo vse hiše zgrajene po 31.12. 2020 imele skoraj ničelno porabo energije. Zveni zanimivo, obenem pa je tudi izziv!

Gradnja skoraj nič-energijske hiše zidane s termo opeko po načelih koncepta e4 je dostopna vsem investitorjem. S finančne plati koncept bistveno ne odstopa od klasičnih načinov gradnje, prinaša pa številne prednosti prihodnjim uporabnikom. Koncept sloni na uporabi naravnega gradbenega materiala ter na določbah, s katerimi se že v fazi načrtovanja projekta analizira lokacija, orientacija objekta v prostoru, izkoriščanje sončne svetlobe in energije ter senčenje, ki množijo prednosti izjemnih lastnosti opeke, narejene iz gline. Z investicijo v takšen koncept gradnje ustvarjate ugoden, zdrav in energetsko učinkovit dom za svojo družino. Koncept hiše e4 se nanaša na 4 elemente: energijo, ekologijo, čustva in ekonomijo.

Spremljajte nas tudi na

Energetska učinkovitost

Energetsko učinkovita gradnja je poleg primarnega cilja ustvarjanja gradnje z nizko energetsko porabo, tudi ekološko orientirana k uporabi naravnih in obnovljivih materialov, ki znižujejo CO2 odtis. Koncept hiše e4 ustreza naraščajočim zahtevam številnih ljudi, ki želijo med gradnjo lastnega doma prispevati k zaščiti klime.

Osrednji del energetsko učinkovitega koncepta zidane hiše je inovativna visoko izolacijska brušena opeka Porotherm PROFI in IZO PROFI (opeka polnjena z izolacijo), sistemski elementi za gradnjo brez toplotnih mostov, raba energije iz obnovljivih virov in optimalno priprava projektov.
Energetska učinkovitost koncepta nudi bistveno manjšo porabo energije v primerjavi z ostalimi sistemi, s čimer je investitor obvarovan pred rastjo cen energentov. Zahvaljujoč odlični toplotni izolaciji in akumulaciji opečnatih zidov ostane toplota pozimi v prostoru, poleti pa izven. Občutek ugodja je za vsakega človeka bistvenega pomena.


Želite aktualne informacije s področja gradnje?

Ekologija in ekonomija

Ekološka komponenta je vgrajena v visoko izolacijske lastnosti celotnega ovoja stavbe, ki je predpogoj za učinkovito rabo obnovljivih virov energije, s katerimi neposredno vplivamo na znižanje emisij CO2. Trajnost in možnost recikliranja sta, poleg energetske učinkovitosti, največji ekološki prednosti hiše zidane iz opeke.

Ekonomičnost je v današnjem času izredno pomembna. Gradnja hiše z brušeno opeko Porotherm PROFI in IZO Profi omogoča, da imamo trajnostne vložke ter upošteva zadani proračun. Morebitni višji začetni vložki se zelo hitro povrnejo, saj je gradnja hitrejša in suha, poleg tega pa so tekoči stroški, stroški upravljanja in vzdrževanja nižji. Tukaj je tudi trajnost zelo pomemben del, saj dobro grajene opečnate hiše zdržijo več kot 100 let.

Spremljajte nas tudi na

Čustva

Poleg navedenih komponent so ekipi strokovnjakov Wienerbergerja, Zelene gradnje in partnerjev, ki so razvili ta koncept, pomemben del predstavljala tudi čustva. Hišo načeloma gradite le enkrat in se s svojo družino želite v njej počutiti varno in udobno. Pri tem ni lepšega od svobode oblikovanja prostora do občutka udobja, saj glino, ki vsebuje “gene” našega kraja, polagamo v zidove, ki nam to vračajo na najlepši možni način: z uravnavanjem temperature, vlage in zaščito pred nepredvidljivimi vplivi iz okolja. Vse to omogoča visoko kakovost življenja in ustvarjanje doma tudi za prihodnje generacije. Zato hiša zidana po konceptu e4 omogoča zdrav, energetsko učinkovit ter istočasno finančno dostopen način gradnje.

Hišo po konceptu e4 vam zgradimo po sistemu »ključ v roke« že v 10 -12 mesecih.

Zelena gradnja, 2023 © Pravice pridržane. Oblikovanje: rajkom.si