Stavbno pohištvo in vgradnja

Kvalitetno stavbno pohištvo je pogoj za energetsko učinkovito gradnjo hiše, ne glede ali je to izdelano iz lesa v kombinaciji z aluminijem ali pa iz PVC oziroma alu profilov. Vsak izbor ima svoje prednosti in slabosti, pri lesenem stavbnem pohištvu nas predvsem navdušuje videz naravnega materiala, malo manj pa vzdrževanje, pri PVC oknih pa ugodna nabavna cena. V naše hiše vgrajujemo le okna z visoko izolativnimi stekli in okenskimi okvirji različnih dobaviteljev iz Slovenije in tujine.

Spremljajte nas tudi na

RAL vgradnja stavbnega pohištva

To je standard, ki ga predpisuje evropska direktiva, kako se pravilno vgrajuje stavbno pohištvo s tesnjenjem v treh ravninah.

Pri vgradnji posvečamo posebno pozornost pripravi vseh odprtin, saj jih je potrebno pred montažo oken in vrat ustrezno obdelati. Špalete je potrebno izravnati z termo ometom ali obložiti z XPS, položiti podpoličnike, namestiti nosilne elemente iz purenita pod panoramske stene in vrata, po montaži pa še zaključiti hidroizolacijo. V tako pripravljene odprtine  se hitro in kvalitetno izvede montaža stavbnega pohištva kot jih predpisujejo RAL standardi.


Želite aktualne informacije s področja gradnje?

Toplotna izolacija

predklade nad okni

Pri vsaki hiši se srečujemo z nalogo, kako pravilno rešiti vgradnjo senčil, brez da nastane toplotni most na prekladi. Minimalna debelina izolacije pod omarico za senčila je 10 cm. To je najlažje rešiti s termo izolativno sistemsko preklado z integrirano omarico za senčila, ki je narejena iz visoko izolativnega EPS in integrirane Alu podometne omarice, v katero se naknadno vstavi zunanja senčila kot so žaluzije ali screni. Primerna je za vse vrste zidov iz opeke (klasična, brušena Profi in IZO Profi opeka).

Spremljajte nas tudi na

Rešitve za vgradnjo stavbnega pohištva

brez toplotnih mostov

Sistemski elementi za enostavno vgradnjo oken različnih oblik so izdelan iz nosilnega elementa iz zelo kvalitetnega in izolativnega Purenita v kombinaciji z XPS ploščo z ustreznimi pritrdilnimi elementi. Namenjeni so predvsem enostavni vgradnji oken in balkonskih vrat, kjer predstavljajo kot podloga za stabilno postavitev okna in okenske police brez toplotnega mostu. Elementi ustrezajo vsem smernicam RAL montaže stavbnega pohištva.

Senčila

Vsaka sodobna sNEH potrebuje senčila. Glavna naloga senčil v sNEH je, da ščiti prostore pred pregrevanjem, na drugi strani pa morajo zagotoviti dovolj naravne svetlobe za normalno delo. To lahko rešimo le z žaluzijami, ki so idealna rešitev za okna in vrata. Odlikuje jih enostavno rokovanje, ličen izgled, dolga življenjska doba in preprosto čiščenje. Zadržujejo in odbijajo svetlobne žarke, a hkrati prepuščajo dovol svetlobe v prostor. Pri upravljanju senčil priporočamo namestitev pametne instalacije za krmiljenje, kar nas razbremeni vsakodnevne skrbi ali smo pozabili ustrezno zasenčiti okna.

V kolikor želite imeti tudi komarnike je to potrebo predvideti že v projektni dokumentaciji, da ne prihaja potem do težav s premalo prostorom v omarici za senčila.

Spremljajte nas tudi na

Zelena gradnja, 2023 © Pravice pridržane. Oblikovanje: rajkom.si