Instalacije v sodobnih gradnjah

Uporaba instalacij v sodobni skoraj nič-energijski hiši (sNEH) je prav tako pomembna kot v klasični gradnji. Potrebno je izbrati bolj učinkovite in trajnostne sisteme, da že danes zadostimo standardom, ki bodo stopili v veljali po letu 2020.

Med ključnimi sistemi v sNEH je centralno prezračevanje z vračanjem toplotne odpadnega zraka. Sistem nam zagotavlja ustrezno izmenjavo zraka v bivalnih prostorih, kar je pogoj za kvalitetno bivanje. Pri izbiri ogrevalnega sistema pa je najpogostejša odločitev za toplotno črpalko, ki ogreva hišo in sanitarno vodo.

Spremljajte nas tudi na

Centralno prezračevanje

Vsaka sNEH mora imeti vgrajeno prezračevanje. Najbolj je učinkovit centralni sistem prezračevanja, ki edini omogoča, da se celoten prostor kvalitetno zrači. Učinkovitost centralnih prezračevalnih naprav z vračanjem toplote odpadnega zraka je vsako leto boljša in se že bliža 90%. Paziti je potrebno, da vgradimo toplotne izmenjevalce z vračanje vlage. Na trgu so sistemi, ki omogočajo vračanja vlage do 60%. V obalnem področju pa lahko uporabljamo klasične izmenjevalce brez vračanja vlage, saj je tam dovolj vlage tudi po zimi. Razvod instalacij prezračevanja poteka večinoma v tlaku, le pogojno pa ga vgrajujemo v etažno ploščo ali spuščeni strop. Veliko pozornosti je potrebno posvetiti hrupu, ki ga ustvarjajo prezračevakne naprave. Zato moramo prezračevalno napravo namestiti na mesto, ki je čim bol odaljeno od spalnih prostorov. Naj novejše naprave po novi evropski direktivi že imajo merjen pretok zraka, kot je Zehder Q, kar je velika dodana vrednost naprave.


Želite aktualne informacije s področja gradnje?

Ogrevanje in priprava sanitarne vode

V sodobni sNEH z dovolj vlikimi steklenimi površinami obrnjene na J,V in Z je potreba po energiji za ogrevanje zelo manjhna. Ogrevanje je potrebno le od novembra do februarja, pa še to v dneh ko ni sonca. Pri hišah do 250m2 je smotrna izbira TČ zrak voda, za večje objekte pa je smiselno razmisliti tudi o geosondi. Veliko pozornosti je potrebno nameniti pripravi sanitarne vode, saj je poraba enrgije za pripravo sanitarne vode skoraj enaka kot za ogrevanje.

Spremljajte nas tudi na

Hlajenje

Skoraj nič-energijske in pasivnih masivnih hiš v celinskem delu Slovenije praviloma ni potrebno hladiti. Drugače je na območju primorske. V celinskem delu priporočamo predinštalacijo za split enoto, najbolje nekje na stopnišču nadstropja, ki bo pokrivala celotne potrebe po hlajenju in razvlaževanju. Na primorskem pa je hlajenje skoraj obvezno, kot tudi razvlaževanje zraka. To lahko dozežemo z vgradnjo split enote ali pa s stropnim sistemom hlajenja in ogrevanja. V tem primeru moramo paziti, da vgradimo dodatno ustrezen sistem razvlaževanja zraka.

Zelena gradnja, 2023 © Pravice pridržane. Oblikovanje: rajkom.si