IzolacijaEPS izolacijska preklada

Previdnost pri izolaciji okenskih odprin ni nikoli odveč, saj se okoli njih pogosto pojavlja vlaga in plesen. Zaradi premalo vgrajene toplotne izolacije na prekladi se pojavijo pogosto toplotni mostovi na mestu pod vgrajenimi senčili. Za ta namen smo razvili EPS izolacijsko preklado, ki sočasno služi kot opaž in ima integrirano omarico za podometno vgradnjo senčila. EPS preklada je rezultat dolgoletnega razvoja in izkušenj naših strokovnjakov. Predfabriciran izdelek vam olajša delo pri načrtovanju novega skoraj nič-energijskega doma. EPS Preklada je prilagojena za zidni sistem Poroterm PROFI in Poroterm IZO PROFI.

Opis

Prednosti EPS izolacijske preklade

 • hitra gradnja – postavljena v 15 minutah
 • preklada brez toplotnega mostu U=<0,15W/m2K
 • certificirana rešitev za pasivne hiše
 • ni zamudnega opaženja
 • integrirana omarica za senčila
 • hitrejša in lažja izvedba fasade
 • ni omejitve z dolžino odprtine
 • možnost kotne izvedbe

Lastnosti

 • koeficient toplotne prevodnosti EPS λ: 0,033 W/mK
 • razred gorljivosti (EN 13501-1): E
 • tlačna trdnost : 200 kPa (10% def.)
 • Alu pločevina deb 1,5 mm

Tipi in naročniške oznake:

Zidni sistem Porotherm PROFI
Preklada za zid 25 cm – PR 25/25-29
Preklada za zid 30 cm – PR 30/25-29

Zidni sistem Porotherm IZO PROFI (opeka polnjena z izolacijo)
Preklada za zid 38 cm – PR 38/25-29
Preklada za zid 44 cm – PR 44/25-29
Preklada za zid 50 cm – PR 50/25-29

Naročniška mera: širina zidarske odprtine okna + 20 cm na vsaki strani za naleganje preklade na zid

Navodila za vgradnjo

EPS izolacijska preklada je namenjena reševanju toplotnih mostov pri vgradnji senčil v sodobni masivni gradnji. Najpogosteje se uporablja v kombinaciji z zidnim sistemom Poroterm Profi in Porotherm IZO profi. Prednost izolacijskega elementa za preklade je v preprosti in hitri montaži ter odpade klasično opaženje. EPS Preklada mora nalegati 20 cm na zid in je tudi potrebno vstaviti nosilno armaturo v skladu z izračunom.

EPS izolacijska preklade se izdelujejo po naročilu. Zato je njihova izdelava prilagojena dejanski širini okenskih odprtin na gradbišču. Če se držimo navodil o pravilni pripravi odprtin in naročanju, potem je montaža izredno enostavna in hitra. Dolžina preklade ni omejena.

1. korak

Ustrezen čas za namestitev preklad je, ko imamo že v celoti postavljen opaž za ploščo znotraj hiše. Pri večini hiš preklade namestimo v zadnjo vrsto opeke, vendar jih lahko namestimo tudi nižje.

2. korak
Po celotni hiši razporedimo vse preklade, ki jih nameravamo postaviti in še enkrat preverimo ali so dolžine preklad prilagojene širinam okenskih odprtin. Dimenzije preklad morajo biti do 2 cm natančne. Kadar je odprtina ožja lahko preklado na vsaki strani ob ležišču skrajšamo za toliko, da bo brez težav naslonila v pripravljeno ležišče na opeki.

3. korak
Vzamemo dve letvi in jih namestimo na vsakem koncu zidu , ki naj gledajo vsaj 25 cm iz zidu. Na pritrjeni letvi privežemo zidarsko vrvico in jo napnemo. Zidarska vrvica mora biti od zidu umaknjena praviloma 20,8 cm. (V primeru da imamo drugačne debeline fasade kot je predvideno pri standardnem proizvodu, dodamo debelini fasade še 0,8 cm).

4. korak
Sedaj poskusno namestimo EPS preklado na predvideno mesto in če nam vse paše, jo vzamemo ven, drugače pa ustrezno prilagodimo odprtino ali preklado. Obvezno je preveriti ali je preklada v vodoravnem položaju v obeh smereh in poravnana z linijo zidu.

Na ležišče preklade nanesemo PU lepilo in postavimo EPS preklado na predvideno mesto. Priporočamo, da se preklada fixira na opaž z žeblji.

5. korak
Ko se lepilo posuši zapolnimo eventualne odprtine s poliuretansko peno ali zidaki in ko se vse posuši, lahko nadaljujemo s pripravo za betoniranje. Pod preklado namestimo podporno desko deb. 5 cm in šir cca. 20 cm, ki jo podpremo na vsak meter.
Po montaži ustrezne nosilne armature v preklado vstavimo v pripravljene luknje povezovalno armaturo fi 6mm in jo s pomočjo žabic pritrdimo na pomožni opaž, da ne pride do premikanja preklade v času betoniranja. Na zunanji strani preklade je dobro namestiti dodatno letev 5 x 8 cm v področju, kjer vežemo z žabico, še posebej pri večjih odprtinah. V večini primerov pa zadošča le vezanje z žico na sidrno ploščo EPS preklade in rob opaža plošče.

6. korak
Betoniranje nosilnega dela EPS preklade se izvaja sočasno z betoniranjem AB plošče. Potrebno je paziti , da prvo zabetoniramo preklado do njene višine in ustrezno zgostimo beton (zvibriramo), šele nato vgrajujemo beton do končne višine plošče.

V primeru da so preklade postavljene nižje, jih betoniramo samostojno, takrat pa si pomagamo s pomožnim opažem, da ustrezno fiksiramo EPS preklado, saj bi drugače lahko prišlo v času betoniranja do pomikov.

  Zelena gradnja, 2023 © Pravice pridržane. Oblikovanje: rajkom.si